Bijen

In mijn vorige blog schreef ik er al kort over: bijen.

Zoals iedereen ondertussen wel weet zijn bijen echt super belangrijk voor onze planeet. Kort gezegd: zonder bijen geen voedsel. En ook weten velen met mij, dat het met de bijen eigenlijk helemaal niet goed gaat. Ze sterven massaal door allerlei oorzaken. Dus toen ik een aantal bijenkasten tegen kwam op het volkstuinencomplex, ontstond het idee om iets met en/of voor de bijen te gaan doen.

Bijen op hun raat. Bron: de Schokkerbij

Ik weet een beetje over bijen en wel weet ik er ‘zoveel’  vanaf, dat bijen houden en imkeren, twee totaal verschillende dingen zijn. En dan bedoel ik met bijen houden: gezellig een volkje bijen, om de natuur te helpen en met imkeren bedoel ik: het houden van een of meerdere volken en hier ook honing van te winnen. En dat laatste, dat is nogal specifiek en een heel aantal stappen verder.

De bijenman bij het MEC Museum

Ik herinner me dat bij het MEC Museum ik vaak een man zie zitten die korven handmatig aan het vlechten is en die daar ook bijen heeft staan. Het MEC Museum houdt ieder 3e weekend van de maand een ‘stoomweekend’, ze zetten dan een paar oude machines onder stoom en vaak draait er nog wel meer. Super gaaf om te zien en we zijn er al veels te lang niet meer geweest. Tijdens het stoomweekend gaan we er langs, en hopen dat de bijenman er ondanks de kou (het is -4!) er is.

Gelukkig is de bijenman er, hij zit lekker warm in de kantine handmatig zijn korven te vlechten. Nadat we hebben bij gekletst met wat mensen, stappen we op hem af en vertel ik hem dat ik graag iets met bijen wil doen. En wat er dan gebeurd…

Een bij-zonder gesprek

Rob Triest aan het werk. Bron: de Schokkerbij

Er ontstaat een heel erg fijn en goed gesprek met Rob Triest (dat is dus de echte naam van de bijenman) hij imkert op Schokland, vlecht bijenkorven, geeft lessen en workshops en nog heel veel meer. Hij doet dit vanuit zijn bedrijf ‘de Schokkerbij’. Rob is bevlogen en weet goed dingen te vertellen en waarom hij dingen anders doet als reguliere imkers. Veel komt overeen met wat ik ooit heb geleerd op de Warmonderhof en ik snap hem helemaal.

Rob zegt dat als je de bij wil ontdekken en kennis met ze wil maken, een korf een goede optie is. Je hebt dan geen honing, maar je doet goed voor de natuur en je kan kijken of je het echt leuk vind.  En top idee! Hij geeft een cursus korfvlechten, dit is een aantal avonden en je gaat gegarandeerd met een korf naar huis. Ik heb mijn verjaardagskado gevonden en vriendlief gaat gezellig mee.

En zo ontwikkelt een idee van ‘iets’ voor de bijen doen, zich razendsnel tot een concreet plan. Ik ben er BIJ-zonder blij mee 🙂

Laatste nieuws

Ik heb een schuurtje gevonden voor op de tuin. Ik vond en kocht het, vriendlief wist hoe die het logisch uit-en-in-elkaar kan krijgen. Het schuurtje staat nu nog even in de garage, in het voorjaar kan die de tuin op!

4 Replies to “Bijen”

  1. Een bijenkorf in onze tuin is niet handig. Wel hebben wij in het voorjaar veel solitaire bijen onder de overstek aan de voorkant van ons huis, in de ‘Grintbak’. We willen er nu ook insekten- bijenhotels plaatsen. Gunstige ligging, Noord-Oost, droog, beschut .

  2. Ook heel nuttig en een mooie plek! Ook solitaire bijen doen net zo nuttig werk en zijn erg vredelievend.

  3. Beste Annemiek, wat een mooi en positief artikel. Ik ken Rob ook, en zijn liefde, bevlogenheid en passie voor de natuur in het algemeen, en bijen in het bij-zonder is onge-evenaard. Hij weet keer op keer te boeien met zijn enthousiaste verhalen over imkeren, korfvlechten, en de manieren waarop wij allen de biodiversiteit van insekten, dus ook bijen kunnen bevorderen. Educatie is voor Rob naast imkeren en korfvlechten een belangrijk speerpunt. We hoeven niet machteloos toe te zien, hoe insekten en bijen uitsterven. Rob laat ons zien, hoe we met eenvoudige middelen een insekten- en bijenbeschermer kunnen worden.
    Ik vind het prachtig om te zien, hoe U dat hebt opgepakt, en een cursus korfvlechten gaat doen. Succes en gezelligheid gegarandeerd. Nu nog voor wilde bloemen zorgen op de volkstuin, en er is weer een bijenvolk gered van de dakloosheid.
    Annemiek, ik wens U heel veel plezier tijdens de korfvlechtcursus, en heel veel succes met Uw nieuwe titel: Bijenbeschermster.
    Rob is tijdens het stoomweekend op 16 en 17 februari op zaterdag niet aanwezig. Leuk, om te lezen, dat U samen met Uw vriend geniet van de machines onder stoom, en het heerlijke geluid van oude, trouwe diesels. ( http://www.mecmuseum.nl). U bent van harte welkom, ook om even gezellig te buurten bij Rob.

  4. Hoi Hetty, bedankt voor je reactie. Wij gaan zeker weer wat vaker langskomen op het MEC!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *