Selecteer een pagina

Buiten gebeurt er natuurlijk ook heel erg veel, we zijn echt in een soort van stroom versnelling beland de afgelopen weken. We werken hard en vinden het allebei gelukkig nog steeds leuk. De spieren voel ik, de blaren heb ik, er sneuvelt een (acryl) nagel kortom: ik ben weer eens fysiek aan het werk 🙂

Buiten op de moestuin

Ik wilde graag de vakken in mijn moestuin behouden, ze hebben een mooi formaat van 2 x 5 meter, en met 6 in totaal kan ik een mooie vruchtwisseling aanhouden van 1 op 6.

Zoals jullie weten is de tuin gespit van de winter, nu willen we de grond wat fijner maken. Doordat het tegenwoordig niet echt meer vriest buiten, vriest de klei niet kapot en blijf je met grote kluiten zitten. Hier kunnen de planten op je moestuin niet echt lekker op en door groeien. Ik begin met de schep en de hark de grond los te woelen en na 2 vakken gedaan te hebben, voel ik hem wel aardig.

Hulp voor de grondbewerking

De dag daarop maken we kennis met onze tuinbuurvrouw, haar man heeft een frees. Het is haar tuin en hij helpt haar: “mit frees’n en aardappels pot’n en meer nie.” De beste man loopt tegen de 80 aan en zoekt een plekje voor de frees, zodat die hem niet elke keer op en af van de aanhanger hoeft te zeulen en geen plek meer inneemt in de schuur “thuus”. Van ons mag die in ons schuurtje op  de moestuin staan, en wij mogen hem dan ook gebruiken. En zo zijn we een frees ‘rijker’ en gaat het fijn leggen van de grond een stuk makkelijker.

Het verschil is goed te zien,

Water

Op het volkstuin complex zijn er voldoende water pompen aanwezig, maar helaas is het water iets ziltig en ijzerhoudend en worden we geadviseerd dit niet over het blad te gieten. We wilden sowieso al een eigen watertank maken, en dit blijkt dus een goed idee.

In de buurt halen we 2 grote plastic tanks op, van ik denk wel 1000 liter inhoud per stuk, dat is heel veel water!

De tanks zijn gebruikt voor de voedselindustrie, er zit nog een klein laagje plantaardig vet in, wat we opvangen en naar de milieustraat brengen (daar zijn we weer 😉 ) Vriendlief bouwt een frame waar ze stevig op kunnen staan en we maken goten aan de schuur om het regenwater op te kunnen vangen. En zo kan er weer een project worden afgestreept.

Planten in de grond

Hoera! De eerste planten staan buiten in de grond ! De aardappels zijn gepoot en ik bouwde een rek voor de peultjes en de doperwten. Deze heb ik thuis opgekweekt en na de koude afgelopen nachten, zijn ze nu de grond in gegaan.

Tijdens een vrijwilligers ochtend, maken we tuinen onkruid vrij die niet meer verhuurd zijn. Hier redden we een heel stel mooie aardbei planten uit, die in onze moestuin een mooi plekje krijgen langs het pad. Van een mede tuinierder krijg ik een handvol rode plantuitjes, die ik direct naast de knoflook zet.

En zo is er het eerste groen te zien op de moestuin, genieten!