Selecteer een pagina

Hij staat al een tijdje op de tuin; de hop stellage. Maar een blog had ik er nog niet over geschreven, dus bij deze. Wel al had ik een algemene pagina aangemaakt over de hop. In blogs wil ik de verdere teelt gaan omschrijven van deze bijzondere plant.

Vervoer

De palen die we gaan gebruiken voor de hop stellage zijn erg lang, de langste meet 11 meter. We kunnen bij het MEC in Dronten aan deze gigantische bamboe palen komen, ideaal om onze stellage van te bouwen.  Maar hoe vervoer je de lange slungels? Over de weg door het dorp gaat niet, ze steken dan echt te ver uit. We denken over wieltjes en dan achter je fiets aan, maar hoe dan?

Dop de eigenaar van het MEC komt met de oplossing: liggen die tuinen van jullie aan het water? Ja! Nou dan pak je toch de boot, die is 12 meter lang en dan vaar je ze er naar toe. Wat een top plan!

Hop Stellage Maken
Palen laden op de Salonboot van het MEC, met behulp van mijn broers

Over het water

Met Pasen komen mijn broers en schoonzus helpen, het weer is schitterend. Ideaal voor een boottochtje! Op goede vrijdag meten we de palen en zagen ze op de juiste lengte.

Op eerste paasdag laden we alles op het dak van een fantastische salonboot en tuffen over het water richting het dorp. Ik woon al heel wat jaartjes in Dronten, maar zo vanaf het water heb ik het nog nooit bekeken. We zien een bever zwemmen en heel wat watervogels, geweldig.

We meren aan bij het parkje achter ons tuinen complex, en laden de palen van de boot af. Vanaf daar is het nog geen 100 meter naar de tuin, en zo lopen we de palen er naar toe. Het zonnetje schijnt nog steeds en op ons gemak varen we terug. We vieren de geslaagde dag met een bbq en wat drankjes.

Hop Stellage Bouwen
Over het kanaal naar de moestuin
Hop Stellage Maken
Aan meren en af laden in het park.
Hop Stellage Maken
De palen naar de moestuin dragen

De stellage overeind

De dag erop zetten we de palen in de grond. Dit staat er nu heel simpel, maar het is echt een klus. We zetten de stellage op de grond in elkaar, en boren gaten van een meter diep in de grond. Vervolgens trekken we met touwen de stellage overeind, wat echt helemaal niet vanzelf gaat. Met hulp van een tuinbuurman, enig fors woord gebruik en hangen aan de touwen, staat de stellage. Met dank aan de hulp van mijn broers en schoonzus, super trots!

Wil je het hele foto verslag zien? Check dan mijn story die ik hierover maakte op Instagram

Hop Stellage
Het resultaat, super blij mee!