Selecteer een pagina

Hop Teelt

Onze tuin is 160 m2, op de ene helft heb ik mijn groentes en op de andere helft komt de hop te staan voor vriendlief. Hier moet wel een hop stellage voor worden gebouwd. Hop is namelijk een echte klimmer en kan tot 7 meter (!!) hoog worden.

Waarom hop?

Vriendlief is enthousiast hobby brouwer, en we zijn allebei heel erg voor lokaal verbouwde producten, het liefst biologisch. Toen hij begon met brouwen kregen we het over hop; een snelle blik op mijn volle achtertuintje leerde me dat daar geen plek er voor was. En zodoende kwamen we bij het volkstuinen complex uit bij ons in de buurt. Zie meer hierover in mijn eerste blog.

Waar wij het voor gaan gebruiken

Hop gebruik je tijdens het bierbrouw proces, je voegt het toe aan je bier in wording (de wort) Je gooit niet de hele plant erbij; de plant vormt prachtige bloembellen, deze pluk je als ze droog zijn en worden dan toegevoegd tijdens het brouw proces. Er zijn vele soorten hop, iedere soort voegt zijn eigen type smaak toe aan het bier. Mede door de hop komen de verschillende bieren aan de verschillende smaken. We hebben momenteel 15 verschillende soorten staan om het bier smaak mee te geven.

De groei

Hop is echte klimmer en een woekeraar, je kan hem vermeerderen door de wortel te scheuren of van een nieuwe scheut een stekje te nemen. Hop houdt van hoogte, en heeft haartjes aan de ranken waar hij zicht overal stevig mee vast grijpt om maar de lucht in te kunnen.  De wortels groeien diep en het kan zomaar zijn dat een paar meter verderop je opeens een nieuwe hop scheut tevoorschijn ziet komen. Reden voor ons om de hop in een emmer te zetten tegen het woekeren en zo onze buren te vriend te houden.

De stellage

Wij laten de planten groeien tegen een bamboe stellage met 2 rijen. De stellage is 10 meter lang en staat onderling ruim 3 meter van elkaar, de hoogte is dik 4,5 meter. We kunnen zo in totaal 3 rijen hopplanten kwijt, ieder in zijn eigen emmer op ruim 1 meter van elkaar.

Tussen de stellage palen zaaien we gras en zetten we bloemen neer, zo krijgen we hopelijk een mooi divers spektakel voor insecten en vogels.

Hop Stellage
De stellage, waar de planten tegen aan komen te groeien