Selecteer een pagina

Als het hoge onkruid van de tuin af is en alle paardenbloemen zijn uitgespit, willen we de 30×30 tegels die nu de vakken markeren, op stapelen op het middenpad. Zo krijgen we een mooie lange baan tuin, waar je makkelijk met de frees over kan.

We lopen naar ons tuintje toe en zien een rookwolk: er zou toch niet iets in de fik staan?? Het blijkt de kachel van een schuurtje verderop te zijn, die flink staat te roken. We zwaaien naar onze iets-verderop-tuinbuurman en hij nodigt ons uit. In het schuurtje van deze buitenlandse tuinbuurman brandt een zelfgemaakt houtkacheltje lekker warm, en er is nog een meneer aanwezig. We krijgen kopje heerlijk warme (en mierzoete) koffie aangeboden en raken aan de praat.

Hij vertelt over zijn kas en tuin, de man blijkt een waar groot grondbezitter te zijn, wat heeft hij veel tuinen! En alles ligt er keurig netjes gespit bij.

We vertellen over onze tuindroom en hij is blij dat de tuin nu  weer van iemand is. Want een tuin vol onkruid waar niets aan gebeurd, is ook voor je buren een plaag.

De andere meneer zegt onze tuin wel te kennen, ook de vorige eigenaar kende hij. Maar er is al een paar jaar weinig aan gebeurd, en er zit ‘gek’ onkruid in, ‘niet goed’. Ik vraag of hij de distels en de paardenbloemen bedoeld: nee, een ander onkruid maar hij weet het woord niet. Het zit vooral aan een kant van de tuin en je komt er slecht vanaf.

Vriendlief en ik drinken onze koffie op, bedanken de super aardige mannen en gaan weer aan de slag.

Alle tegels zijn opgestapeld op het middenpad.

Dan stapt er een oude man over het pad, op de klompen, type polder pionier. Ik krijg een hand, waarvan de botjes in m’n hand kraken, zo stevig is die en we raken aan de praat. Het is onze directe buurman, ook hij verteldt dat er inderdaad 3 jaar niets aan de tuin is gebeurd. Soms haalde hij het echt hoge onkruid weg, zodat het niet in zijn tuin uitzaaide. Maar er zit ook pispotjes in… Pispot? Haagwinde? HELP!

Mijn alarmbellen gaan af, dat is wat de andere tuin buurman bedoelde met ‘gek’ en ‘niet goed’ onkruid. Pispotjes oftewel haagwinde wil je echt niet in je tuin, kak!

De man heeft al zo lang een moestuin en ik vraag hem wat we er aan kunnen doen, om het beste deze niet gewenste gast te laten verdwijnen. Zijn antwoord is: spitten met een voor, zoveel mogelijk onkruid en troep, zo diep mogelijk stoppen.

Vriendlief en ik kijken elkaar aan: eigenlijk wilde we spitten voorkomen: het zet je bodemleven totaal op zijn kop en er gaan veel goede bacteriën dood. Daarnaast is het fysiek een uitdaging en hebben we niet veel tijd meer voor de vorst om het te doen. Lees: er is volop werk deze en volgende maand. De buurman neemt wat boerenkool mee van zijn tuin ‘ voor het avondeten’  en vertrekt weer.

We kijken elkaar aan: dan toch maar spitten? Maar wanneer en hoe dan? Het is al december, en ze geven wat kou af de komende periode. Ik zelf heb er de kracht letterlijk niet voor en als vriendlief begint en het schiet hem in zijn rug, kan die langere tijd niet werken en hebben we een grotere uitdaging. De frees is nu geen optie meer, dan verspreid je het onkruid je het alleen maar nog verder over de tuin.

We besluiten raad te vragen bij de buitenlandse tuin buurmannen, ze zitten hier al lang en hebben veel tuin. Misschien weten zij iemand die het voor ons kan spitten of wil helpen?  Vriendlief komt al snel met de andere meneer die bij de tuinbuurman zat terug, hij wil het wel voor ons doen! We spreken een bedrag af en dat wij de tuin zo leeg mogelijk maken, zodat hij lekker zijn gang kan gaan.

‘Komt goed’ we geven elkaar een hand, geregeld!