Selecteer een pagina

In onze moestuin gaan we ook aan de slag met de teelt van hop, voor de hobby brouwerij van vriendlief. De zolder wordt door hem vakkundig omgetoverd tot brouw ruimte en een plek waar je de biertjes ook kan proeven. Minstens net zo belangrijk 😉 De ketel om te brouwen kwam afgelopen week binnen en de laatste spulletjes worden gekocht. Hij kan bijna aan de slag.

Ondertussen dringt bij mij het besef van de moestuin goed door, wat hebben we veel en lekkere dingen op de planning staan. Maar wat moet je met wat je over hebt en met z’n tweetjes niet op kan? Uitdelen, je kan altijd mensen blij maken met verse groentes toch? Boven op de zolder hebben we ook een vriezer staan, dus invriezen kan natuurlijk ook. Maar met mijn liefde voor koken, kom ik op een ouderwetse oplossing: inmaken!

Mijn interesse voor inmaken en ouderwetse bewaar methodes heb ik al langer, ik vind het gewoon super interessant om te zien hoe ze dat vroeger deden, zonder stroom en koelkasten. Tegenwoordig is inmaken en wecken weer helemaal hip, komt dat even mooi uit!

Op zoek naar recepten uit grootmoeders tijd

Ik ga op zoek naar recepten en natuurlijk staat het internet er vol mee. Maar ik heb nog een ander idee: oude kookboeken! Vroeger was het natuurlijk de normaalste zaak van de wereld om spullen in te maken en in oude kookboeken vind je juist die recepten. Bij de plaatselijke tweedehands boekwinkel voor het goede doel, start ik mijn zoektocht. Een vriendelijke medewerker snapt precies wat ik bedoel en dankzij hem kom ik thuis met een aantal kookboeken uit de jaren ’50. Precies wat ik zocht! Ook fijn: de recepten zijn kort en bondig, niets geen lange zinnen over hoe een aardappel te koken en wanneer die gaar is en onnodige blablabla. Heerlijk!

De jaren ’50 kookboeken.
De aardbeien-winter-jam in de maak.

Als vriendlief thuiskomt met een paar bakken aardbeien die niet meer helemaal mooi zijn, maar juist flink gebutst en lelijk, gaan we direct bezig met koken. We maken een heerlijke aardbeien-winter-jam en krijgen de slag direct te pakken. Wat is dit lekker en leuk om te doen! Aan vrienden en familie vraag ik om mee te helpen potjes sparen, en dat is niet tegen dovemans oren gezegd.. Binnen no-time heb ik een krat vol, en er komt nog meer bij.

Op marktplaats speur ik ondertussen naar een weckketel en benodigdheden. Ik kom een mooie complete set tegen met een ketel en potten. Na een korte speurtocht op Google kom ik erachter dat precies dezelfde set voor een paar euro meer, nieuw te koop is. En toevallig ook nog eens bij de brouwwinkel in Almere, waar we toch nog heen moeten voor de laatste spullen. Hij is mooi afgeprijsd, waarschijnlijk omdat het toch geen seizoen is. En zo kom ik ook aan ‘mijn’ ketel…

De ketel van het bekende merk Weck.