Selecteer een pagina

Zodra ik wist dat we de tuin kregen, ben ik direct aan de slag gegaan met een teeltplan. De naam zegt het al: dat wordt plannen 😉 We hebben de tuin opgemeten en de vakken die er al lagen. De tuin was al opgedeeld in 10 vakken, 5 aan iedere kant van het middenpad.

De helft van de tuin gaan we gebruiken voor de hop te telen en de andere helft wordt dus groentetuin. Ik wil de vakken structuur met de 30×30 tegels graag behouden, je hebt een paadje waar je op kan staan en de tegels zijn er toch al.

Wel worden het 6 vakken, dus een vruchtwisseling van 1 op 6. En er komt een stukje voor vaste planten en fruit etc. Van de hop komt er om te beginnen 1 rij, de ruimte die we dan overhouden willen we gebruiken voor (eetbare) bloemen en kruiden. Er is ruimte voor 2 rijen hop, dus uitbreiden in soorten kan altijd nog.

We gaan een nieuw schuurtje zetten en hier tegen komt een kasje die we over kunnen nemen van vrienden.  Zoiets gaat het worden:

Het teeltplan

Lijstjes

Ik heb een lijstje gemaakt van alle groentes die ik in de tuin zou willen hebben, en die we ook lusten (heel belangrijk 🙂 ) En die vervolgens weer opgedeeld in de vakken van het teeltplan.

Toen ik deze plannen allemaal op een rijtje had, ben ik het internet opgedoken om me te gaan onderdompelen in alle soorten en maten groentes die er tegenwoordig zijn. Sommige ras namen wist ik me nog te herinneren van mijn schooltijd, veel meer ook niet. En wat zijn er leuke dingen bij gekomen aan kleurtjes en mogelijkheden wauw! Keuzes, keuzes, keuzes….

Uiteindelijk kom ik uit bij een dame die zelf ook een moestuin heeft en haar zaden verkoopt voor een mooi prijsje, met een normaal aantal zaden in een zakje. I.p.v. heel veel waar je met de helft niets doet, en dus wel voor betaald. Ik wil namelijk zoveel mogelijk zelf in mijn eigen zaad gaan voor zien, dus ik heb niet heel veel nodig voor het eerste jaar. Ook op  verschillende Facebook groepen wordt er actief geruild met zaden, superleuk!

Munt stekjes

Regelmatig haal ik verse munt uit de supermarkt, dit moest dus ook echt in de tuin komen! Dus ik ben begonnen met het stekken van de munt uit de supermarkt, ben benieuwd of het mooie, volle planten gaat geven.

Ook de verse tijm uit de supermarkt is inmiddels gestekt en krijgt worteltjes.

Inmiddels is de tuin helemaal gespit, en heeft hij echt puik werk afgeleverd! Er zijn nog meer wortels  door hem uit getrokken en deze zijn allemaal netjes op een bult in het middenpad gelegd. Super!