Selecteer een pagina

Zoals de vorige keer beloofd:  een blog over al het groens wat er nu al binnen groeit.

Zodra maart is begonnen en ik mijn zaai agenda open sla is het duidelijk: ik kan nu echt aan de slag. In maart kan er namelijk al veel voor worden gezaaid, binnen, onder glas en sommige kunnen zelfs al ter plaatse in de grond worden gezaaid.

Ter plaatse in de grond zaaien; het zou mooi zijn, maar aangezien het de afgelopen weken keihard stormt en regent kan ik nog langer niet de tuin op en dus begin ik maar binnen.

Kiemen in de schuur

Ik begin met de erwten en peultjes, deze krijgen allemaal een eigen bekertje met wat grond, en ik zet ze in de schuur achter het raam. Hier is een kleine verbouwing voor nodig, aangezien onze schuur niet super groot is en de fietsen, de E-scooter, tuinmeubels en de BBQ er nog staan te wachten op mooier weer. Ondanks de lage temperatuur in de schuur (tussen de 8-14 graden) kiemen ze netjes binnen 10 dagen en groeien ze langzaam maar gestaag door.

Ook de eerste kolen soorten kunnen worden gezaaid, ik zaai ze in een tray en zet ze in de schuur, maar daar doen ze niets. Ik ben bang dat het binnen te warm is en dan krijg je dunne, lange en zwakke zaailingen en die vallen uiteindelijk om en dan heb je niets. Maar de temperatuur buiten en in de schuur blijft verder zakken en ik besluit ze toch maar naar binnen te halen. Op de logeerkamer staat de kachel uit, en hebben we een brede vensterbank op het zuiden. Dit is denk ik een betere plek.

Kiemen binnen

En dat blijkt, want na een tijdje zie ik de eerste rode kool, broccoli en snijbiet kiemen. Hoera, gelukt! Nu ze even goed in de gaten houden, want als ze allemaal gekiemd zijn dan moeten ze alsnog de schuur in om af te harden.

De eerste rode kool laat zich zien

De paprika’s die al eerder waren gekiemd en verspeend staan ook op de niet verwarmde kamer. Maar ze lijken tot stilstand te komen, ze blijven maar 2 kiemblaadjes houden en maken geen ‘echt’ blad. Ook worden ze steeds een beetje bleker. De paprika verhuisd weer naar de woonkamer, lekker in het licht en toch net wat warmer. Even wachten tot ze wat groter en sterker zijn en dan mogen ze naar de niet verwarmde kamer.

In maart zaai ik ook de eerste tomaten, net zoals de paprika’s zaai ik ze voor in vermiculiet en verspeen ze dan. De tomaten staan ook lekker warm beneden in de woonkamer.

De tomaten in de woonkamer

Ook ben ik begonnen met het zaaien van diverse soorten bloemen, ik wil graag veel bloemen in de tuin. Want bloemen zijn goed voor de bijen en de insecten, ze zijn mooi en veel van de bloemen die ik zaai zijn ook eetbaar. Superleuk om een salade mee op te leuken of om op je brood te doen.

Wat ik zaaide in maart? Best al veel en ik ben nog niet klaar! Een kort overzichtje:

Tomaten, pepers, paprika, aubergine, rode kool,  broccoli, bloemkool, prei, snijbiet, gewone biet, artisjok, leeuwenbekjes, salie, calendula, afrikaantjes, ananas kers, Oost-Indische kers, viooltjes, oregano, tijm, koriander, peterselie.. En ik ben vast nog wat vergeten 🙂

De stekken van de vijg doen het helaas wat minder, van eentje verpieterd het blad ineens en eentje lijkt niet aan te slaan. Nummer 3 doet wel hard zijn best. De rozemarijn stekjes gaan wel goed, net zoals die van de pruim van de achter buurman. Ook liggen de aardappels voor te kiemen op een zonnige plek.

Dat is het ongeveer tot nu toe, volgende keer weer meer!